- Årstid: sista veckan i augusti
- Temperatur: 25-30 C
- Resesällskap: (blivande) maken
- Boende: Soho Grand hotel
- Film att se innan: Sex and the City: The Movie (2008)
- I väskan: brudklänning och smoking
VARNING för smöriga bilder, men det skyller jag på den förvirrade fotografen vi hittade via nätet. Hur som helst så hoppas jag att bilderna och texten ger en bild av hur det går till när man som svensk gifter sig i New York City Hall.

Gifta sig andra gången
Min make brukar säga att man är en “bättre köpare” andra gången man gifter sig. Även om uttrycket är lite stolpigt så ligger det något i det. Men att gifta sig en andra gång i livet innebär också lite mer mankemang, så vi bestämde oss för att sticka iväg själva för att säga “I do” utan vare sig vänner eller familj. Valet föll på New York, en plats där vi arbetat och bott och som vi besöker så ofta vi kan. Vi valde att gifta oss i New York City Hall (stadshuset) för att det skulle vara enkelt, men ändå väldigt mycket New York känsla.
Men först ett lite förtydligande. New York City Hall är en gigantisk och pampig regeringsbyggnad, men själva vigseln sker ett kvarter bort, på City Clerk’s Office på 141 Worth Street. Men i folkmun, och i de allra flesta medier, säger man ändå City Hall Wedding.
Sju steg för att gifta sig i New York City Hall.
- Hindersprövning i Sverige (via Skatteverket)
- Ansök om Marriage License via nätet Project Cupid
- På plats i New York, hämta ut ert fysiska Marriage License på City Clerk’s Office, 141 Worth Street. Båda måste följa med dit. Ta med pass och registreringsnumret som du fick när du gjorde din digitala ansökan.
- Vänta 24 timmar.
- Vigsel på City Clerk’s Office (alltså samma ställe där du hämtade ditt certifikat), ta med ett vittne (som också måste ha legitimation med sig).
- Beställ ett certifikat/apostille så att vigseln är giltig i Sverige.
- Meddela Skatteverket när du kommer hem.


24 timmars betänketid
Nej, det är inte som i Las Vegas. Delstaten New York kräver att minst 24 timmar passerar från att man besökt City Clerk’s Office och betalat sina 35 dollar tills att man får gifta sig i City Hall. Därför åkte vi till New York på en onsdag för att kunna gifta oss på fredagen. SAS-flyget landar visserligen vid 13-tiden, men vi vågade inte chansa. Och det var klokt.
När bagagebandet på Newark Airport stannat inser vi att vår väska med våra bröllopskläder inte kommit med. När bagagebandet stannar finns endast en väska kvar, som är ganska lik vår resväska. Till slut ringer vi numret som står på bagagetaggen. Jodå, ägaren som redan hunnit sätta sig i en taxi hade fått med sig en aluminiumväska och insåg nu sitt misstag. En halvtimme senare klev en ganska generad man ut ur en taxi med våra prylar.
Dagen före
På torsdagen, dagen före bröllopet cyklade vi iväg till City Clerk’s Office för att hämta vårt Marriage License. Vårt hotell hade lånecyklar och med nästan 30 graders värme var det skönt att få lite vind i håret. När det var klart, tog vi oss till De Beers på Madison Avenue för att hämta ringarna vi beställt ett par månader tidigare.



Bröllopsdagen
Vi vaknade förstås vansinnigt tidigt. Så vi unnade oss en lång frukost på ett café i Tribecca. Samtidigt passade vi på att dubbelkolla med frisören och fotografen att de hade koll på våra tider. Via nätet hade Johan hittat en svensk fotograf bosatt i New York som både kunde fota och ställa upp som vittne. Båda skickade en tumme upp som bekräftelse.
Vid kl 10 kom frisören från Glamsquad och fixade mitt hår på hotellrummet och under tiden gick Johan iväg och handlade en brudbukett. Rosor och anemoner i ljusa pasteller. Enkelt och vackert. Vill du inte lägga pengar på blommor kan du köpa eller till och med hyra en bukett av företagsamma florister som står precis utanför porten.


Väl på plats utanför City Hall hittar vi ingen fotograf. Vi går in och tar oss igenom säkerhetskontrollen, en liten mindre version av den som finns på flygplatsen. En halvtimme försenad och med andan i halsen dyker fotografen upp, utan ID-kort. Hon bor för långt bort för att hinna hämta sin legitimation, så hon haffar en rysktalande kvinna i kön till säkerhetskontrollen och ber henne ställa upp som vittne. Kvinnan blev så överrumplad att hon accepterade uppgiften.
Tillsammans med vårt nya vittne visade vi upp pass och certifikatet (Marriage certificate) vi fick dagen innan. Sedan betalde vi 25 dollar för själva bröllopscermonien, skrev på lite papper och fick en nummerlapp – C107.



En kort timme
Vi fick vänta en knapp timme innan det blev vår tur. Men den timmen gick fort. Det var en ren fröjd att beskåda alla par som kom in för att gifta sig. En del i jeans-shorts, några i folkdräkter, en del med marrängliknande klänningar och uniformer och några ytterligare par som liksom vi var inne på andra varvet. Det kändes som ett litet FN, förälskade människor från hela världen som ville knyta sina band hade hittat hit. Alla ville inte vara med på bild, men några lyckades vi fånga.





När vårt nummer ropas upp bjöds vi in en slags “sluss”, ett gemensamt väntrum för de två vigselrummen. Där väntade vi knappt 15 minuter innan det var vår tur.

Vigselförättaren var ett charmtroll och ett proffs. Det tog 12 minuter totalt för att “I do” gånger två skulle bli vi. Eurofori och lycka.


Efter vigseln var det då meningen att fotografen skulle ta bilder. Vi begav oss till Highline Park, en av våra favoritplatser i New York. Himlen var grå och det stänkte lite grand. Under nästan en timme hölls det på att fotas, sjukt obekvämt och så otroligt konstlade poseringar. De flesta bilderna blev så pajiga att vi slängde dem, men några passerade genom nålsögat, nästan.




När vi skilts åt från fotografen åt vi skaldjur på Cull n Pistol i Chelsea Market innan vi begav oss till baren på Baccarat hotel och drack champagne till vi kroknade. Bartendern visade sig vara svensk och hade överhört vår konversation om fotograferingen. Han pekade på hotellets enorma fönster som just då släppte in eftermiddagssolen när den är som vackrast och erbjöd sig att fota oss med min mobiltelefon. TACK, tillslut blev det en bild vi gillade. Alldeles gratis 😉
Dagarna som följde sken solen igen. Vi cyklade, åt och drack, sprang på museer och utomhuskonserter och bara njöt. Fick jag önska skulle jag göra om det varje år, fast inte med 10 centimeters klack. <3

Baccarat hotel I New York
Så går det till att gifta sig andra gången. Vigsel i New York som svensk. City hall bröllop. Bröllop 50+